fredag 20 april 2007

Politik är att vilja

En ledande moderat i Järfälla skriver i lokaltidningen att ”det går inte att förena flyg och bostäder”. Min gamle skolkamrat och trätobroder Olof Palme myntade begreppet: ”Politik är att vilja.” Men om man inte vill – hur definieras det?

I samband med debatten om flygverksamheten på Tullinge visade en utredning att det mycket väl går att kombinera flyg och bostäder.

Utredningen visade att ett s k miljöflygfält lokaliserat till en mindre, kvarvarande del av bansystemet, går att förena med att bygga bostäder på F18-området. Ett miljöflygfält är ett litet flygfält avsett för mindre flygplan (2 till 6 personer) med begränsad banlängd och med stränga miljökrav – framförallt då bullerrestriktioner. Man siktar på bullernivåer som ligger långt under bullret från förbipasserande fordon på lokalvägar i bostadsområden. Det talas om bullerkrav på högst 70 dB(A), ett krav som sedan stegvis ökar i takt med att tekniken tillåter.
Som kuriosum kan nämnas att Elektrolux annonserar en av sina dammsugare som marknadens tystaste, då med 71 dB(A).

Med morgondagens teknik kan miljöflygfält användas för precisionsinflygningar av flygplan som har den nya tekniken. Detta skulle innebära en nära nog obegränsad flygbarhet från vädersynpunkt.

Miljöflygfält gynnar en framsynt utveckling av näringslivet i kommunen och regionen samtidigt som man drar till sig såväl företag som privatpersoner där yrkesmässiga transportbehov är avgörande för val av lokalisering/bosättning.

Utredningen i sin helhet återfinns på: www.botkyrkafk.org/bfkinfo/flygplats/tinman.doc och kan utan vidare tillämpas på förhållandena på Barkarby.

Som ytterligare ett kuriosum kan nämnas att bostadsbyggandet på Tullinge ännu inte kommit igång trots att självaste statsministern Göran Persson på sin tid lovade det. Och trots att Botkyrka påfallande snabbt slängde ut flyget vilket tydligen även Järfälla anser vara ett måste för att kunna bygga.

Anledningen till att bygget inte kommit igång är enligt uppgift stora problem med den förorenade marken.

Inga kommentarer: