söndag 8 april 2007

Flygmuseum till Barkarby?

Ett högintressant projekt för Barkarby – FLYGCENTRUM - presenterades för drygt ett år sedan. Tyvärr fick det inte den uppmärksamhet som det förtjänade.

På Arlanda flygplats finns sedan 1983 en samling med flyghistoriska flygplan. 1998 öppnades officiellt Arlanda Aerospace Expo. För närvarande består samlingen av inte mindre än 45 civila flygplan och 30 flygmotorer, en vindtunnel samt fordon som använts på flygplatser. Samlingen ägs av Luftfartsverket, men vårdas och restaureras av Arlanda Flygmuseums Vänner.

Tråkigt nog ligger museet ganska så avsides med få besökare och ekonomin blev därefter. Museet är f.n. stängt.

Samlingarna är dock mycket attraktiva även ur ett internationellt perspektiv och olika aktörer har nu visat intresse för att förvärva hela eller delar av samlingen. Det skulle innebära att en unik samling svensk industrihistoria går förlorad.

Det finns även ett omfångsrikt bibliotek med oersättliga arkiv – en flyghistorisk skatt - som vi vill bevara för kommande generationer.

FÖRENINGEN FLYGMUSEUM I SVERIGE är ideell och bildades i april 2004 för att skapa ett historiskt centrum för svenskt civilflyg och därmed rädda Arlandasamlingarna. I styrelsen och projektgruppen finns representation från kulturentreprenör och näringsliv, Luftfartsverket, Tekniska museet, Stiftelsen Flygande Veteraner m fl. Föreningen är huvudman för förslaget om Barkarby Flygcentrum.

Målet är att Flygcentrum byggs upp kring de flyghistoriska samlingarna vid Arlanda och kompletteras med attraktioner och aktiviteter i en levande flygmiljö där nuvarande flygklubbar och organisationer vid Barkarby flygfält ingår.

I en unik miljö har Flygcentrum en modern konferensanläggning som naturligtvis även kan utnyttjas av näringslivet i Järfälla.

Där finns en levande verkstad med flygplansrenovering som är öppen för besökarna.

I Flygcentrums referensbibliotek finns en unik boksamling som ständigt utökas. Här finns även alla de viktigaste flygpublikationerna. Biblioteket är tillgängligt för besökare, skola och forskare.

Flygcentrum utgör ett forum och en mötesplats för forskare och företag med sina samlingar, bibliotek och arkiv. Med tvärvetenskapliga kontakter och genom att stimulera kontakter mellan näringsliv och forskning på t ex KTH vill vi bidra till att skapa ny kunskap och affärsverksamhet.

Flygcentrum ska ha en aktiv kontakt med skolan och lärarkåren med visningar och program som är särskilt utformade för barn och ungdom i olika åldersgrupper.

Där finns också butiker och café.

Projektgruppen visar också hur man skulle kunna kombinera bebyggelse med ett Flygcentrum, som beräknas locka 700 000 besökare per år till Barkarby.


En fylligare presentation finns att läsa i nedanstående folder:

www.barkarbyflygklubb.se/pdf/Flygfolder_Barkarby.pdf

Inga kommentarer: